Kurssin viimeinen opetussessio

Tämänpäivän luennolla kävimme alkuun läpi opettajalle antamaamme kurssipalautetta ja ryhmämme keskuudessa tuntui olevan varsin eriäviä mielipiteitä siitä, mikä kurssissa oli parasta, mikä hyvää, mikä huonoa ja mitä olisi voinut olla enemmältikin.

Omasta mielestäni kurssissa parasta olivat analyysi- ja ryhmätehtävät, joiden avulla ainakin itse ammensin todella paljon uusia näkökulmia sivuston suunnitteluun ja tekstin tuottoon. E-Karjala -portaalin arviointi toimi loistavasti varoittavana esimerkkinä kun taas ryhmätehtävä, jossa tuli kuvitteelliselle tai jo olemassa olevalle yhteisölle suunnitella sivusto ja sisältö, oli rakentava ja opettavainen perehtyminen itse kurssin ydinsisältöön.

Huonoja asioita en kurssista juuri löydä. Ehkäpä Jooma- ja Google-sites harjoituksille olisi voinut varata luennon tai pari vähemmän aikaa, mutta makuasia tämäkin. Kurssiin kuului luentojen ja tehtävien lisäksi myös referaatin teko Anja Alasillan opuksesta "Verkkokirjoittajan käsikirja", joka toimi hyvänä teoriapakettina käytännön kokeilun ja luentotehtävien ohessa.

Pari sanaa tämänpäiväisestä

Kävimme lyhyesti läpi viime luennolla luettavaksi saatua materiaali, tai lähinnä keskityimme artikkeliin digi-media -alan kehittymisestä. Mielestäni vuoden 2008 vahvuuksia tällä saralla on ehdottomasti kasvanut ymmärrys sosiaalista mediaa kohtaan (=jaetaan, tehdään yhdessä), verkkolehtien monipuolistuminen (tosin miinuksena journalismin alentunut laatu) sekä monipuoliset sisältöpalvelut, joita tosin tulisi valvoa huomattavasti tiukemmin. Vuoden 2008 ansioksi luen myös viranomaisten jalkautumisen eritoten internetin nuorisotyön pariin.

Itse käytin vuonna 2008 verkkoa pääasiassa yhteydenpidon ja tiedonhankinnan välineenä, vaikka innostuinkin kokeilemaan facebookia. Olen hieman hidas innostumaan tämänkaltaisista uutuuksista, ja yleensä uutuudenviehätys kestää yllä vain hetken. Käytän verkkoa edelleen pääasiassa asiatarkoituksiin.

Vuosi 2009, mitä se tuo tullessaan?

Luennolla nousi esiin monia hyviä pointteja kuten se, että kuluttajat alkavat hiljalleen ymmärtää ettei verkon pidä antaa hallita meitä vaan päinvastoin. Meidän tulisi käyttäjinä pystyä hallitsemaan verkkoa. Myös poliisivalvonnan povattiin lisääntyvän. Oma ehdotukseni tulevan vuoden kehitysnäkymiin oli mediakasvatuksen esiinnousu ja verkkolehtibisneksen kasvaminen yhä suurempaan rooliin.

Eräs kehitysnäkyvä voisi olla myös tekijänoikeudellisten asioiden kärjistyminen (kuten Pirate Bay -tapaus on jo osoittanut) mutta myös esimerkiksi sosiaalisen median parissa tapahtuvasta sisällöntuotosta ei juuri ole tietoa, kuka on vastuussa siitä, että tieto todella poistuu verkosta, jos käyttäjä niin haluaa.

Näillä eväin seuraava verkkomaailman kehityskulkua mielenkiinnolla.

Kurssin oppimisasiaa kirjaan vielä erilliseksi kirjoitukseksi.