Aurinkoinen iltapäivä Joomlan kimpussa

Heti luennon kärkeen selvisi mielestäni tärkeä asia: verkkosivun osoitteessa etuliite http kertoo sen, että sivu on julkaistu osana maailmanlaajuista verkkoa. Tämä pätee siis Google Sites -järjestelmän avulla tehtyyn sivuun. Joomla toimii vain koulun sisäisessä verkossa ja tähän viittaa sivun osoitepalkissa näkyvä id-osoitte (-> kertoo sivun näkyvän vain rajatussa verkossa).

Jatkoin työskentelyä Google Sites -järjestelmän kimpussa, sillä mielestäni se antaa monipuolisemman kuvan verkkotyöskentelystä kuin Joomla-järjestelmä.

Joomlan kanssa otin tämän päivän luennolla suuren edistysaskeleen: sain liitettyä kaksi artikkeliani toisiinsa niin, että ne löytyvät päävalikosta yhden linkin alta. Tosin toinen artikkeli on pääartikkelin alisivu, mutta tärkeintä on, että kirjoituksen kulkevat yhtenä pakettina. Tämä on myös lukijaystävällisempi esitystapa kuin se, että kaikki saman kirjoittajan artikkelit ovat sekalaisessa järjestyksessä muiden kirjoittajien artikkeleiden kanssa päävalikossa. Nyt yhden kirjoittajan artikkelit on mahdollista lukea toistensa jatkeena. Hienoa!

Google Sites -sivustolle sain lisättyä kalenteritoiminnon, mutta en vielä saanut kalenterin tietoja muokattua. Mielestäni Googlen tarjoamat lisäpalvelut ovat monipuolisia ja niiden avulla sivustosta saa rakennettua hyvin pitkälti yksilöllisen kokonaisuuden. Ominaisuuksiin pitää tutustua ajan kanssa.

Luennon aikan käsitykseni sivukartan merkityksestä vankistui entisestään: kartta olisi ollut syytä tehdä jo ennen sivuston hahmottelu julkaisujärjestelmässä. Lähdin liikkeelle innokkaalla kokeilunhalulla ja muokkasin sivuja ilman selkeää kuvaa siitä, millaisen kokonaisuuden haluan sivustosta luoda. Nyt kun minulla on visio, on tehty työ osittain turhaa, sillä osa sivuston alasivujen ominaisuuksista on määriteltävä sivua luodessa. Toisin sanoen, joudun rakentamaan sivuston osittain uusiksi vain siksi, että suunnitteluvaiheeni jäi puolitiehen. Puollan sanontaa "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty".

Tästä kerrasta viisastuneena homma jatkuu jälleen ensi viikolla. Alan saada ajatuksen päästä kiinni ja koen kehittyneeni ensimmäisestä Joomla-luennosta lähtien pienin, mutta varmoin askelin. Kaikesta opitusta on varmasti hyötyä työelämässä, mutta ennenkaikkea koen hyötyneeni opeista itse!