Omatoimisesti Joomlan kimpussa

Päivän "luento" typistyi varsin lyhyeen, sillä pääsiäinen painoi päälle ja pillit pistettiin pussiin normaalia aiemmin. Ehdimme kuitenkin tovin paneutua Joomlan käyttöön omatoimisesti.

Edellisen päivän opit palautuivat hetkessä mieleen ja julkaisuohjelman käyttö vaikutti perustoiminnoiltaan helpohkolta. Mutta kun ohjelmaa lähti tutkimaan syvemmälti, laajeni perspektiivi kummasti!

Sain lisättyä Joomla-alustalle tekstiä sekä kuvan, saman tein Google Sites -alustalle. Joomlassa minua jäi ihmetyttämään se, että näkyvätkö kaikki lisätyt (henkilökohtaiset) kirjoitukset aina samassa listassa muiden meidän luokkalaisten kirjoitusten kanssa samassa listassa? Vai pystyykö alustalle luomaan oman alasivuston? Se jäi vielä selvittämättä, mutta savotta jatkuu ensi kerralla.

Google Sites -järjestelmässä sain sivuston sivun rakennetta järkeistettyä navigointipalkissa. Nyt sivuiltani löytyy etusivu sekä kakkossivu, ylimääräiset kokeilusivut poistin navialueelta kokonaan. Etusivulle lisäsin lyhyen esittelytekstin sekä kuvan. Kuvaa lisätessä huomasin, että kuvan koko on todella hyvä huomioida etukäteen ennen julkaisualustalle lataamista. Nyt olin valinnut kuvat omista tiedostoista summanmutikassa ja vasta julkaisuohjelmaan kuvan ladattuani huomasin, kuinka isoja kuvat todellisuudessa olivat. Molemmat ohjelmat meinasivat jäädä jumiin, mutta kuvia pienentämällä ja uudella lataamisella siitäkin selvittiin säikähdyksellä. Eivät siis ole menneet aivan hukkaan photoshop-kurssienkaan anti!

Tarkkaavaisuutta kehiin

Joomla-järjestelmä toimii vain koulumme sisäisessä verkossa, joten riskit tiedon välittämisessä ovat pienehköt. Google Sites -järjestelmään lisätyt materiaalit näkyvät puolestaa suoraan maailmanlaajuisessa verkossa. Tälle alustalle kirjoitettaessa on syytä käyttää harkintaa: verkkoon ei kannata kirjoittaa mitään, mitä myöhemmin voi katua, sillä kun verkkoon lisää kerran jotain, ei sitä saa sieltä enää pois. Itse olen käyttänyt harjoituksessi omia tekstejäni, joista osa on ollut jo aiemmin saatavilla verkossa.

Lyhyeksi jääneen luennon vuoksi muuta en juuri ehtinyt edellisellä opintokerralla oppia. Seuraavalla kerralla aion kokeille tekstin muotoiluasetuksia sekä kuvan ja tekstin sommittelumahdollisuuksia. Myös sivujen pää- ja alasivujaottelu sekä navigointi vaativat lähempää tarkastelua.